Снимак екрана програма

Могућности и познати недостаци:

 • Препознаје убачену личну карту и успешно чита податке и слику
 • Омогућава чување ПДФ извештаја, укључујући податке и слику
 • Не омогућава проверу електронског потписа података на личној карти
 • Не омогућава извоз личних сертификата са личне карте
 • При употреби већег системског фонта, приказ може бити исечен сдесна. Довољно је повећати прозор програма

Упутство за инсталацију

Могући проблеми

Проверите да ли је читач исправно инсталиран на систему тако што инсталирате пакет pcsc-tools и у терминалу покренете наредбу pcsc_scan. Наредба ће исписати информације о читачу укључујући и његов назив, а испис треба да „реагује“ када се картица убаци или извади из читача. Већина УСБ читача би требало да раде одмах по укључивању, али за неке може бити потребан pcsc-lite драјвер (ifhandler) из складишта пакета или са сајта произвођача. Уколико инсталирате посебан драјвер, подешавања pcscd су у датотеци /etc/reader.conf.

Ако је одзив наредбе у реду, могуће да инсталирана Јава не проналази библиотеку libpcsclite за комуникацију са читачем (грешка #500762).

Покушајмо да разјаснимо проблем. Oracle Java на ГНУ/Линуксу тражи библиотеку у датотеци „libpcsclite.so“ на путањи /usr/lib/ за 32-битне или /usr/lib64/ за 64-битне системе. Ова датотека не садржи ознаку верзије, па ако би аутори pcsc-lite пројекта икада нешто променили Oracle Java би престала да ради. Они не желе да други програми тако користе библиотеку већ захтевају да се користи датотека са верзијом, „libpcsclite.so.1“. На Дебиан и Убунту дистрибуцијама „libpcsclite.so.1“ долази у пакету libpcsclite1 који ће се инсталирати аутоматски уз наш deb пакет као међузависност.

Осим имена имамо проблем и са путањом, од како Дебиан и Убунту користе Multiarch библиотеке се сада налазе на путањи /lib/i386-linux-gnu/ за 32-битне и /lib/x86_64-linux-gnu/ за 64-битне системе, што нису путање где Oracle Java тражи libpcsclite.

Јава која се подразумевано налази у складишту пакета дистрибуције (OpenJDK JRE) је преправљена тако да нађе libpcsclite на правом месту и под правим именом, и ако користите OpenJDK JRE неће бити проблема. Међутим ако користите Oracle Javu (преко пакета или ручно са java.com сајта) у том случају морате да направите симболичке линкове:

 • За 32-битни систем, ако сте пронашли библиотеку у /lib/i386-linux-gnu/libpcsclite.so.1:
  sudo ln -s /lib/i386-linux-gnu/libpcsclite.so.1 /usr/lib/libpcsclite.so
 • Или за 64-битни систем, ако сте је пронашли у /lib/x86_64-linux-gnu/libpcsclite.so.1:
  sudo ln -s /lib/x86_64-linux-gnu/libpcsclite.so.1 /usr/lib64/libpcsclite.so

На старијим верзијама Убунту система који не користе Multiarch (пре 11.04!), библиотека ће бити на правом месту али не под именом које Oracle Java очекује. Зато и ту ако желите Oracle Javu направите линкове:

 • За 32-битни систем, ако сте пронашли библиотеку у /lib/libpcsclite.so.1:
  sudo ln -s /lib/libpcsclite.so.1 /usr/lib/libpcsclite.so
 • Или за 64-битни систем, ако сте је пронашли у /lib/libpcsclite.so.1:
  sudo ln -s /lib/libpcsclite.so.1 /usr/lib64/libpcsclite.so

Раније су и поједина издања OpenJDK имала проблем да пронађу libpcsclite на подразумеваној инсталацији. Уколико немате среће да вам је запала незгодна верзија, може се догодити да и за OpenJDK треба направити исте ове линкове.

Алтернативно путању до библиотеке можете да проследите као параметар команде java:

java -Dsun.security.smartcardio.library=/lib/.../libpcsclite.so.1 \
   -jar /opt/eidviewer/eidviewer.jar

Програм ће се приказивати на српском уколико је српски подешен као подразумевани језик на систему. Уколико не желите да користите друге програме на српском, програм можете да покренете у терминалу помоћу LANG=sr /opt/eidviewer/eidviewer. Уколико програм чешће користите, можете да направите покретач где у Exec линију упишете ову наредбу. За почетак, ископирајте покретач програма из датотеке /opt/eidviewer/eidviewer.desktop.

Белешке о издању

Датум објављивања: 15. фебруар 2015. године
MD5 отисак: b7eb50d73bc97335ffd8a4dbbeadcff7
Изворни код: tag:eidviewer-1.1

 • Чување извештаја у ПДФ формату. Хвала Светиславу Марковићу који је довршио испис података у ПДФ. Хвала и С. Петковићу и Д. Шегану који су у 2013. и 2014. години чување ПДФ извештаја независно додали у пајтон скриптицу која је претходила пројекту JFreesteel.
 • Пакет и програм нису потписани, али је могуће преузимање преко сигурне везе (HTTPS).