Снимак екрана програма

Могућности и познати недостаци:

 • Препознаје убачену личну карту и успешно чита податке и слику
 • Омогућава чување ПДФ извештаја, укључујући податке и слику
 • Не омогућава проверу електронског потписа података на личној карти
 • Не омогућава извоз личних сертификата са личне карте
 • При употреби већег системског фонта, приказ може бити исечен сдесна. Довољно је повећати прозор програма

Упутство за инсталацију

 1. Подесите читач паметних картица и PC/SC компоненту на систему
 2. Инсталирајте Јава радно окружење (Oracle Java или OpenJDK JRE, издање 6 или новије).
  Можете да користите и другу варијанту све док је подржан Java Smart Card I/O API (JSR-268).
 3. Проверите да су Јава радно окружење и PC/SC компонента исправно повезани
 4. Распакујте преузету архиву
 5. Уколико ваш систем омогућава покретање JAR архива двокликните на eidviewer.jar. У противном на Униксоликим системима покрените шел-скрипту eidviewer која претпоставља да је java наредба доступна у стандардној путањи.

  Уколико не можете да покренете шел-скрипт или се java наредба налази на нестандардној путањи, у терминалу пређите у локацију где сте распаковали архиву и покрените програм наредбом: java -jar ./eidviewer.jar односно сличном, додајући одговарајућу путању до java наредбе.

Уколико желите да направите покретач или пречицу за покретање програма, као иконицу можете да искористите сличицу која је доступна у више формата:

  pngicosvgicnsxpm

Могући проблеми

Проверите да ли је читач исправно инсталиран на систему и да ли Java Smart Card I/O API остварује комуникацију са системском PC/SC компонентом.

Упутства за решавање зависе од оперативног система.

На ГНУ/Линуксу систем користи pcscd из pcsc-lite, а читач захтева и посебан pcsc-lite драјвер (ifhandler). Већина УСБ читача подржавају CCID протокол и раде са libccid драјвером из pcsc-lite пројекта. Потражите и инсталирајте пакете pcsc-lite и libccid за вашу дистрибуцију, односно додатне ifhandler драјвере из складишта дистрибуције или са сајта произвођача читача. Можете да користите pcsc_scan из пројекта pcsc-tools да проверите да ли је читач коректно инсталиран. Програм у терминалу исписује информације о читачима, а требало би да „реагује“ када се картица убаци или извади из читача.

Повезивање pcscd и Јаве се на ГНУ/Линуксу реализује преко библиотеке libpcsclite. Без обзира коју дистрибуцију користите, прочитајте како да исправно успоставите везу између Јаве и ове библиотеке у одељку за Убунту ГНУ/Линукс дистрибуцију.

За информације како да проблем решите на системима Apple Mac OS X и Microsoft Windows погледајте посебне странице на сајту.

Програм ће се приказивати на српском уколико је активан српски локалитет.

На ГНУ/Линуксу поставите LANG променљиву на sr_RS.

Белешке о издању

Датум објављивања: 15. фебруар 2015. године
MD5 отисак: c2349bc0e7c52ceaa6bc868c565ae10d
Изворни код: tag:eidviewer-1.1

 • Чување извештаја у ПДФ формату. Хвала Светиславу Марковићу који је довршио испис података у ПДФ. Хвала и С. Петковићу и Д. Шегану који су у 2013. и 2014. години чување ПДФ извештаја независно додали у пајтон скриптицу која је претходила пројекту JFreesteel.
 • Могуће је преузимање архиве преко сигурне везе (HTTPS).