Снимак екрана програма

Могућности и познати недостаци:

  • Препознаје убачену личну карту и успешно чита податке и слику
  • Омогућава чување ПДФ извештаја, укључујући податке и слику
  • Не омогућава проверу електронског потписа података на личној карти
  • Не омогућава извоз личних сертификата са личне карте
  • При употреби већег системског фонта, приказ може бити исечен сдесна. Довољно је повећати прозор програма

Ово није званични Читач електронске личне карте (Челик+) који можете да преузмете са сајта сертификационог тела МУП-а. JFreesteel eID Viewer је независан слободан програм који уједно приказује рад библиотеке JFreesteel намењене програмерима који би да очитавања личне карте уграде у своје програме.

За разлику од званичног програма за читање, JFreesteel eID Viewer није само за Microsoft Windows већ ради и на другим системима као што су ГНУ/Линукс и Mac OS X. Ипак осим што је слободан софтвер па можете да „завирите“ у код и сазнате како тачно програм ради, на Windows-у овај програм нема предности у односу на званичан софтвер, а има пар функционалности које му недостају.

Упутство за инсталацију

Могући проблеми

Проверите да ли је читач исправно инсталиран на систему кроз Device Manager у Control Panel-у. Уколико нисте раније користили читач, могуће да је потребно да инсталирате драјвере са сајта произвођача.

Системски сервис „Smart card service“ треба да буде омогућен. Овај сервис је подразумевано означен као омогућен и са аутоматским покретањем по потреби. Уколико програм не препознаје читач, покушајте да ручно покренете овај сервис кроз Administrative Tools > Services поставке у Control Panel-у.

Програм ће се приказивати на српском уколико је српски подешен на систему као подразумевани језик за приказ. Језик за приказ можете да промените тако што инсталирате српски језички пакет (LIP).

Програм захтева инсталацију Oracle Java окружења. Због величине датотеке (преко 100MB) Јава окружење није укључено у пакет апликације. Требало би да уколико на систему није већ инсталирана Јава (због покретања Јава аплета на пример) програм затражи инсталацију при првом покретању. У сваком случају покушајте да са сајта java.com преузмете и инсталирате Oracle Java окружење.

Белешке о издању

Датум објављивања: 15. фебруар 2015. године
MD5 отисак: 60e352b63d9ea4ccf426fcfe14da0473
Изворни код: tag:eidviewer-1.1

  • Чување извештаја у ПДФ формату. Хвала Светиславу Марковићу који је довршио испис података у ПДФ. Хвала и С. Петковићу и Д. Шегану који су у 2013. и 2014. години чување ПДФ извештаја независно додали у пајтон скриптицу која је претходила пројекту JFreesteel.
  • Инсталациона датотека је потписана валидним Certum Code Sign сертификатом, који гласи на „Open Source Developer, Goran Rakic“.
  • Могуће је преузимање апликације преко сигурне везе (HTTPS).